Вкуси България със SlowTours.bg

Цени на едро на основните хранителни продукти към 17. 04

0

Ценовите анализи на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата включват основните хранителни стоки, плодове и зеленчуци, продавани на стоковите тържища у нас.

През анализирания период (14 – 17 април 2015 г.) средните цени на едро на брашно тип „500” за страната са без изменения спрямо предходната седмица. Те се задържат на ниво от 0,82 лв./кг. По области, стойностите са в диапазона от 0,62 лв./кг до 1,02 лв./кг, съответно в Плевен и София.

В по-голямата част от областните центрове се регистрират разнопосочни колебания на цените. В осем от тях продуктът поевтинява в рамките на 1 – 3,8% (Пловдив) на седмична база, докато в други седем поскъпва с между 1 и 16,3% (Варна).

Tseni na edro

Източник: Държавна комисия по стоковите борси и тържищата

За периода на наблюдение средните цени на едро за страната на рафинираното слънчогледово олио са без съществена промяна спрямо предходния седмичен период. На тържищата в различните областни центрове слънчогледовото олио се предлага на цени от 1,70 лв./литър (Велико Търново) до 2,10 лв./литър (Пловдив).

В осем области се отчита седмично понижение на цените с между 0,5% и 3,2% (Пловдив). В други осем области е регистрирано леко повишение на стойностите в рамките на 0,5 – 3,1%, най-съществено в Благоевград. Средната цена на едро за страната е 1,86 лв./литър, с 0,5% под нивото от предходната седмица.

Цени на едро на основните хранителни продукти на едро

Източник: Държавна комисия по стоковите борси и тържищата

През периода на наблюдение средната цена на едро на бяла кристална захар за страната се задържа на нивото от предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти бележат леко повишение.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава 1,21 лв./кг. На тържищата в различните области продуктът се търгува на цени от 1,10 лв./кг (Добрич) до 1,45 лв./кг (Варна). В девет области се регистрира седмично поскъпване на захарта, в рамките на 0,8 – 5,1%, най-чувствително в Бургас. Същевременно, в седем области се наблюдава понижение на цените от 0,8% до 3,3% (Варна).

Цени на едро на основните хранителни продукти на едро

Източник: Държавна комисия по стоковите борси и тържищата

Споделете.

Коментирайте

Close