Вегански ресторанти затварят заради спад в интереса към растителната храна

0

Веганските ресторанти в Обединеното кралство масово затварят, заради спад в интереса към чисто растителната храна.

Докато през последните две години веганството се радваше на огромен бум и цели вериги ресторанти се рекламираха като места за храна без никакви животински съставки, сега такива заведения затварят едно по едно.

Кейт Никълс, главен изпълнителен директор на организацията UK Hospitality, която представлява хотелиерите и ресторантьорите в Обединеното кралство, казва пред The Telegraph, че мнозинството вегански ресторанти не се харесват на по-широкия кръг потребители.

„Въпреки че веганството набира популярност и търсенето на вегански продукти е нараснало, всъщност само много малък процент от хората се определят като вегани – едва 1,16% през 2018 г.”, посочват от The ​​Vegan Society.

Други данни показват, че около 21% от хората искат да намалят консумацията на месо, но не се идентифицират като вегани, тъй като все още не са направили своя избор.

Успешните фирми процъфтяват, когато се адаптират към променящите се вкусове на потребителите и предлагат разнообразие. Но за тези, които сервират само растителна храна, оцеляването е много трудно.

„Маями бъргър” – заведение, което продава 100% вегански бургери в Рединг, вече е затворено след откриването си през януари. „Когато започнахме, имахме твърдото намерение да сме постоянни и дългосрочни. За три месеца създадохме база от лоялни клиенти, но тя беше твърде малка, за да успяваме да покриваме доста високия наем.

Искахме да останем по-дълго в Рединг, но не успяхме да достигнем продажбите, които очаквахме. За съжаление нямаме възможност да продължим да си покриваме разходите”, казва основателят на заведението Том Бърснал.

“Веганството е част от мейнстрийма”, посочва говорител на The Vegan Society. „Преди, ако веганите искаха избор от интересни ястия, те и техните спътници, които не са вегани, трябваше да отидат до вегански ресторант. Но сега всички те могат да се хранят във „Вагамамас”, или в пицария, или в ресторант, които наред с другата, предлагат и веганска храна”.

Споделете.

Коментирайте

Close