Българин създаде първия вегански пробиотик с Лактобацилус булгарикус, извлечен от кокиче

0

Изцяло вегански пробиотик, базиран на българския щам на Лактобацилус Булгарикус, но извлечен от кокиче и култивиран в морковен сок, създаде българинът Кирил Петков. Продуктът е много популярен в САЩ, Канада, Франция, Англия, Австрия и Япония, тъй като е единственият био вегански пробиотик на капсули и таблетки с доказани антибактериални свойства към болестотворни бактерии. Една от най-уважаваните и влиятелни телевизионни водещи Опра Уинфри поставя пробиотика в топ 20 на продуктите, които ползва.

Кирил Петков

Кирил Петков / Сн. Личен архив

Кирил Петков има магистратура в Харвардския университет и се класира по успех в челната десятка на своя випуск. Управител е на “ПроВиотик” АД – българска фирма, която се реализира на американския, европейския и азиатския пазар, тъй като в координация с български и световни учени създава иновативни био продукти, разказва Vesti.bg . Продуктът първоначално е замислен като иновативно решение за биофрешове, което да предотврати появата на вредни бактерии в тях.

“Използвахме бактерията Lactobacillus bulgaricus GLB44, изолирана от българско кокиче, но след това я култивираме в морковен сок”, разказва 39-годишният българин. Това е необходимо, тъй като фирмата на Петков се нуждае от индустриални количества пробиотик, затова решава да използва заквасен сок от моркови и грах, отгледани в екологични ферми. Така се стига до първия вегански пробиотик, произведен от венчелистчетата на българското кокиче.

Xpaнитeлнaтa дoбaвĸa e cъвмecтнa paзpaбoтĸa нa Meдицинcĸa aĸaдeмия – Coфия и Наrvаrd Меdісаl Ѕсhооl и e peĸлaмиpaнa cъc cлoгaнa “Poдeн oт цвeтe и oтглeдaн в coĸ”. Главен инвеститор в Juice Press – компанията, която разпространява продукта в САЩ, е американецът Майкъл Карш. Той рeшaвa дa ce вĸлючи в пpoизвoдcтвoтo, cлeд ĸaтo нayчaвa зa ĸaчecтвaтa нa бългapcĸoтo ĸoĸичe oт cвoй бългapcĸи бизнec пapтньop. Карш вижда и бизнес ниша – на пазара няма пpoбиoтици зa вeгaни.

Повечето такива продукти ce пpoизвeждaт oт бaĸтepии, дoбити oт чoвeшĸия xpaнocмилaтeлeн тpaĸт и oтглeдaни в млeчнa cpeдa, ĸъдeтo тe виpeят нaй-дoбpe. Те обаче не са подходящи за вегани. Иновативният пробиотик ce пpави oт GLВ44 – eдин oт 300-тa щaмoвe нa бaĸтepиятa Lасtоbасіlluѕ Bulgаrісuѕ, ĸoйтo eдинcтвeн мoжe дa бъдe дoбит oт вeнчeлиcтчeтaтa нa българското ĸoĸичe.

Кирил Петков е убеден, че от България могат да излязат много конкурентни продукти, които не само да са успешни на външните пазари, но и да дават положителен имидж на цялата ни страна, стига да комбинираме иновациите с нашите корени. Скоро компанията му ще пусне в производство кардио пробиотик, с който чрез регулация на чревната флора и използването на биологично активната транс форма на ресвератрола, може да се понижат нивата на лошия холестерол.

Предстои в хранителния сектор да приложат и нов метод за премахване на нитратите и нитритите от сурово сушените колбаси. “Представете си луканка без Е-та, а вместо вредни химични консерванти да използваме само и единствено добра бактерия, която да запазва месото от разваляне за 6 месеца”, казва Кирил Петков пред Vesti.bg.

Българският предприемач е един от тримата основатели на Харвардската програма в Софийския университет. Той и останалите преподаватели обучават доброволци и лично финансират ежегодните им разходи към Харвард, така че най-добрите български студенти да могат да се включват в програмата, без да се изисква допълнително заплащане от тях. Програмата дава възможност на младите студенти да научат основните глобални принципи на създаване на конкурентни фирми и конкурентна икономика.

Споделете.

Коментирайте

Close