FDA: Маргаринът води до диабет, инфаркт, инсулт и рак

0

Маргаринът и хидрогенираните масла са вредни, обяви FDA

Маргаринът и останалите хидрогенирани масла са вредни за здравето, обяви неотдавна американската Държавна агенция за храните на лекарствата (FDA), която се готви да наложи забрана за използването им. Досега ограничения бяха въведени частично само за Ню Йорк сити, Филаделфия, Калифорния и Илинойс. Последното проучване на федералния регулатор обаче показа, че  изкуствените трансмазнини не са “общопризнати за безопасни” и след обществено обсъждане, в началото на януари се очаква налагането на пълна забрана за използването им.

Тези дни българското сдружение “Зелени инициативи” също настояха маргаринът и хидрогенираните масла да бъдат забранени за употреба в България. От неправителствената организация планират да внесат искането си в Министерството на земеделието и храните, в здравното министерство и Агенцията по безопасност на храните.

В България хидрогенираните мазнини се продават освен под формата на маргарин, но и като съставка в растителната сметана, като заместител на какаовото масло в шоколадовите изделия, както и на кравето масло в банички, кроасани и други изделия от бутер тесто. Влагат се в кифли, бисквити, вафли, торти, пасти и сладоледи, предлагат се на пазара като палмово масло за фритюрник. Някои производители на кисело мляко също влагат хидрогенирани масла за по-голяма плътност.

Маргарин и хидрогенирани мазнини има в стотици храни и полуфабрикати на българския пазар

Те се използват при производството на меки масла, рафинирани растителни масла, майонези, миксовете от краве и растително масло, кетчуп, фаст фуд, замразени полуфабрикати, снакс, чипс и пуканки.

Не всички етикети на храните обаче съдържат информация за тези мазнини. Някои търговци прибягват до хитрост и пишат: “Без хидратирани мазнини”. Това обаче е чист маркетингов трик, тъй като терминът “хидрогенирани” идва от латинското хидрогениум, което означава водород. На практика хидрогенацията представлява процес, при който естествени растителни масла, добити от царевица, рапица, соя и др. се нагряват и молекулният им състав се “дообогатява” с един атом водород. По този начин маслата придобиват по-голяма твърдост и могат да бъдат съхранявани дълго време. Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата, с което те стават вредни за здравето.

Досега в САЩ беше позволено на етикета да не се изписва информация за съдържанието на хидрогенирани масла в храните, ако те са под 1%. Много производители обаче заобикаляха правилото и слагаха 0,9%.

Маргаринът и хидрогенираните масла водят до диабет, инфаркт, инсулт, рак

Не е ясно какво е влаганото количество на маргарин и на хидрогенирани масла в българските хранителни продукти, тъй като производителите не изписват такава информазия на етикета на продуктите. Подобни преработени мазнини вредят на здравето, тъй като се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма. Те намаляват нивата на добрия холестерол HDL, повишават лошия холестерол DLD, забавят метаболизма, намаляват имунитета и увеличават риска от възпаления в целия организъм, изреждат мотивите си за забраната експертите от FDA.

Други негативни ефекти върху здравето са, че хидрогенираните мазнини причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, рак.  Консумацията на такива трансмазнини влошава качеството на майчината кърма, а чрез нея те се предават и в организма на децата. Работата на простагландините се нарушава и по този начин се разболяват ставите и съединителната тъкан.

Намалява функцията на тестостерона и влошава качеството на спермата. Клетъчният метаболизъм се затормозява, което води до артериална хипертензия, исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза, отслабено зрение. Организмът по-трудно се справя със стреса и рискът от депресии нараства.

Забраната обслужва интересите на “Монсанто”?

Monsanto

“Монсанто”

На пръв поглед забраната има за цел да предпази потребителите от вредните ефекти на хидрогенираните мазнини. Базираната в Лондон организация Alliance for Natural Health, която защитава европейските директиви за качеството на храните, обаче смята, че ветото ще обслужи интересите на “Монсанто”. Работата е в това, че забраната се отнася само за изкуственото хидрогенизиране с водород на растителните масла, но не и за всички вредни трансмазнини като цяло.

В същото време, биотехнологичните компании започнаха мощна реклама на добитото от генномодифицирана соя олио. В рекламните послания се казва, че соевото олио е по-здравословно от маслата, съдържащи трансмазнини.  Затова в Alliance for Natural Health смятат, че забраната на хидрогенираните мазнини е в интерес на “Монсанто” и големите биотехнологични компании.

Друг аргумент в защита на тази теза е, че биотехнологичните гиганти са големи дарители на двете основни политически партии на изборите. Междувременно Off The Grid News съобщи, че бивши мениджъри и адвокати на “Монсанто” сега държат ключови позиции в различни федерални агенции, включително Държавната агенция за храните на лекарствата (FDA), която налага забраната върху хидрогенираните мазнини, американското министерство на земеделието , както и Агенцията за опазване на околната среда в САЩ.

Хронологията на събитията, около частичните забрани за влагане на трансмазнини, съвпада с официално съобщение за безопасността на сорта ГМО соя “Vistive Gold” на “Монсанто”,известен още като MON 87705. Становището е изготвено до голяма степен само на база документите, подадени от “Монсанто”. В същото време друг гигант – “Дюпон”, излиза с конкурентен продукт – соевото олио “Plenish High Oleic Soybean Oil”, рекламирано като свободно от трансмазнини. Така предложението за забраната за хидрогенираните масла идва веднага, след като е дадена зелена светлина на новите ГМО продукти.

Биотехнологичните гиганти обаче, отбелязват от Off the Grid News, пропускат да съобщят пред обществото, че конвенционалното соево масло, което прекомерно много се употребява в американската кухня и храни, също може да бъде изключително нездравословно.

Споделете.

Коментирайте

Close