Вкуси България със SlowTours.bg

Заради сушата и скъпите фуражи млечните крави и овце у нас още намаляват

0

Поголовието от млечни крави и овце в България продължава да намалява. Новият спад е с близо 7000 крави до 221 000 животни и с около 20 000 овце до 955 000 животни.

Свиването на броя млечни крави е с 3 на сто за последната една година, посочват в анализ учените от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА. Предвижданията са стадото от млечни овце също да претърпи съкращение до 955 000 животни, което е с 2% надолу. Спад съответно има и при добитото мляко. Оценките за общото производство на мляко за 2021 г. са за 985 хил. т, което представлява 2% по-малко в сравнение с 2020 г. Намалението се се дължи на засушаването през основните пасищни месеци и растящите цени на фуражите.

Изкупната цена на млякото расте

Изкупната цена на млякото за второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година се е повишила:

  • за кравето мляко с 3%
  • за биволското с 6%
  • за овчето с 9%

Единствено изкупната цена на козето мляко намалява с 5%. Засега това увеличение няма да успее да посрещне настъпващото увеличение на фуражите, което е между 10-15%. Изкупните цени на кравето мляко през м.юли в ЕС са 0,36 евро/кг, което е много близко до равнищата в САЩ и Нова Зеландия. САРА очаква, че от есента заради високите цени на фуражите и на общата ценова тенденция, те ще тръгнат нагоре.

Намаление има и при произведеното месо

Намаление има и при произведеното месо у нас. Предварителните данни на МЗХГ показват, че общото произведено месо в промишлени условия през първата половина на 2021 г. възлиза на 91,5 хил. тона, което е с 1,5% по-малко от произведеното количество за същия период на предходната година. Произведеното в кланиците говеждо и телешко месо през първото шестмесечие на 2021 г. възлиза на 2779 т., което е с 60,2 тона по-малко от равнището на производство през първата половина на 2020 г.

Увеличение спрямо 2020 г. се наблюдава единствено при производството на свинско месо – 34,1 хил. тона (+10%), което се дължи на възстановяването на поголовието след болестта Африканска чума по свинете. Равнището на производство обаче изостава с 14,2% от нивото, отчетено през първите шест месеца на 2019 г., преди разпространението на болестта – 39,7 хил. тона. През идните месеци цените на тон кланично тегло на свинското месо повлияни от низходящите европейски цени, а растящите разходи за фуражи ще притискат местните производители.

Говеждото и телешкото ще поскъпват

Прогнозните цени ще се задържат задържат по-ниски от отчетените през м.септември на 2019 г. и 2020 г., съответно 3,87 лв./кг и 3,79 лв./кг. По-сериозно нарастване се предвижда при цените на едро на говеждото и телешкото месо, което до голяма степен се обуславя от растящите европейски и световни цени и поскъпването на фуражите. Очакваното увеличение спрямо ценовото ниво през м.юли е между 7,5% до 10%. Прогнозните цени ще са по-високи с около 7,9% в сравнение с миналогодишните и с 0,4% сравнено с цените за същия период на 2019 г.

Споделете.

Коментирайте

Close