Вкуси България със SlowTours.bg

17 билки ухаят в Осмарския пелин на Огнян Ганчев – мъжът с две сърца

0

За направата на добрия наложен пелин се иска много сърце, а в гърдите на Огнян Ганчев от шуменското село Осмар бие второ – трансплантиран е преди 12 години и е първият човек в света, изкачил връх Монблан с присадено сърце.

През 2004 г. електроинженерът от Шумен и баща на три деца чува страшната лекарска присъда –  две години до края, след като при усложнения от грип сърцето му е фатално увредено. Чака точно две години за трансплантация, донор му става млад спортист, прострелян при битова свада. Оперира го проф. Генчо Начев, ученик на проф. Чирков, в болницата „Света Екатерина“ в София точно 30 години след първото присаждане на сърце у нас.

На третия ден след операцията Огнян започва да сяда на кушетката, на осмия ден си отива у дома на крака. Запален по планинарството, преди заболяването си той е катерил Мусала 15-тина пъти, 7-8 пъти е изкачвал и Вихрен. В дните след трансплантацията в болницата гледа предаване по телевизията за алпинисти, които покоряват Монблан и си казва „Защо пък да не го направя и аз?“. Тогава се заклева, че ще изкачи петхилядника с новото си сърце.

Огнян Ганчев Монблан Осмарски пелин

Огнян Ганчев изкачва Монблан с присадено сърце

Съпругата му Добринка е тази, която го подкрепя най-много в това предизвикателство, включително и със събирането на средства за експедицията. Кметът на Шумен също му помага  като търси спонсори. В кампанията Огнян получава подкрепа от най-различни хора, сред които и пенсионер с пенсия от 160 лева. Той му изпраща 145 лв. за изкачването на Монблан.

Подготовката отнема около два месеца – Огнян отива на височинен лагер в Боровец, а след това заминава за ски центъра „Шамони“ на 1300 м височина. Качва се още 1000 метра нагоре с линейка и продължава пеша към върха.

Огнян Ганчев Осмарски пелин

Огнян участва в европейски и световни първенства за трансплантирани

На 12 септември 2009 г. в 11,20 сутринта Огнян Ганчев развява знамето на Шумен на връх Монблан и става първият човек в света, покорил петхилядника с присадено сърце.  На всички, които са го подкрепили за експедицията, носи като подарък камъче от глетчер в най-високия връх в Алпите, осветено при свещеник.

Огнян започва да популяризира донорството заедно с други хора с присадени органи. Участват редовно в европейски и световни първенства за хора с трансплантации. Първото състезание за Огнян е по лека атлетика в Загреб, където се класира трети. След две години във Вилнюс става европейски шампион, два пъти печели европейската титла във Финландия.

Състезава се в Аржентина и Уругвай, където участват  хора с всякакви трансплантирани органи – сърце, бял дроб, бъбреци…Наскоро се е върнал от състезание за трансплантирани в Италия, а сега се подготвя за щафетата във Великобритания догодина.

През 2010 г. в навечерието на Трети март Огнян Ганчев получава приза „Достоен българин“. Същата година отива в Йерусалим и става хаджия. Оттам идва и името на къщата, която купува в село Осмар със съпругата си – Хаджиогняновата къща. Новото му амплоа – селски туризъм, има дълга предистория. В зората на демокрацията Огнян и съпругата му развиват успешен частен бизнес в Шумен. Имат месарски цех, транжорна…После конкуренцията ги затиска, идват кризите и, водени от принципа, че „20 см търговия е по-голяма от метър производство“, отварят няколко хранителни магазина.

„Работихме много здраво, но нещата се объркаха. Тогава решихме да се оттеглим от града и да си вземем имот около Шуменското или Авренското плато. След шест месеца търсене намерихме случайно тази къща в Осмар – всичко беше кирпич“, разказва Огнян. От стария имот остава само един ръждив пирон, който стопанинът пази и до днес – да помни откъде е тръгнал.

Хаджиогняновата къща Осмар

Огнян вдига от кота нула Хаджиогняновата къща

От кота нула започва да строи наново и вдига красива къща с веранда. Превръща я в място за селски туризъм след една лятна семейна почивка в курорта Албена. „На една брошура видях реклама за селски туризъм и дегустации на пелин. Къщата ни вече беше готова и така се запалихме“.

Дотогава Огнян никога не е правил вино – гледал е от баща си, който се занимавал с винопроизводство от 2-3 декара лозе на семейната им вила край Шумен. В края на студентските си години Огнян купува първите бъчви.  „Научих се покрай баща си, получава ми се прилично вино и имам години с изключителна реколта“. Вече е печелил няколко пъти местния конкурс за най-добър наложен пелин.

Огнян Ганчев Осмарски пелин

Огнян Ганчев със своя Осмарски пелин

Нарича виното си „приспивателно“ – градусът му е малко по-висок от този на обикновеното вино, защото добавя различни сушени плодове – кайсия, ябълка, грозде и круша, които ферментират допълнително.

Голямата тайна на наложения осмарски пелин са билките – 17 различни ароматни треви, брани по Илинден.

Белия пелин Огнян приготвя от Сунгурларски мискет, а червеният е от сорта Мавруд – „но не този, който вирее край Асеновград. Нашият е с по-малка плъност“.

Прави вино само за гости и приятели  – „наложеният пелин не напуска Осмар, а и имам много здрави приятели, които здраво пият“. Синовете му са основни помощници, които, подобно на родителите си, също са с инженерни специалности. Дъщерята Гергана тази година е осмокласничка.

Споделете.

Коментирайте

Close