Caryx

9 здравословни ползи от консумацията на ароматния чесън

0

Чесънът е популярен луковичен зеленчук, който освен вкусен, ароматен и много пикантен, е много полезен за здравето. редовната му консумация може да ни предпази от редица болести, а според много изследователи чесънът е природен антибиотик.

Чесънът, който консумираме, не се среща в диво състояние и се смята, че е получен в резултат на културна селекция. Според някои изследователи, чесънът е първият луковичен зеленчук с лечебни свойства, който е бил открит от човека.

Чесънът, наричан още чеснов лук, има сериозна роля в европейската, азиатската и африканската кухня. Освен в кулинарията за какво още е полезен чесънът?

Чесънът е богат на витамин B6 (който подпомага регулирането на хормоните в организма), витамин B1 и витамин C, както и на селен (рядък и изключително необходим микроелемент за човешкия организъм).

Чесънът може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, от коронарна артериална болест, предпазва от проблеми със сърдечния ритъм, дори и от инфаркт. 31% от всички смъртни случаи се дължат на проблеми със сърцето, а 4 от 5 случая на сърдечно-съдови заболявания се дължат на пристъпи и удари. С редовни упражнения и правилна диета със солидно участие на чесън можем да намалим драстично този риск.

Често някои лекари препоръчват консумация на чесън на мъже с хипертония, защото се смята, че чесънът намалява кръвното налягане, разширява коронарните и периферните съдове, увеличава амплитудата на сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм.

Добро профилактично средство е и при атеросклероза. Активното съединение в чесъна – S-алил-L-цистеин (SAC) е основното вещество, заради което се смята, че чесънът може да помогне в борбата срещу болестта на Алцхаймер.

Учени предполагат, че редовната консумация на чесън предотвратява появата и развитието на ракови клетки. Лютивото растение е богато на флавоноиди, олигозахариди, аргинин и селен. Това са биоактивни съединения, които могат да бъдат невероятни полезни за човешкото здраве, тъй като предпазват организма от действието на свободните радикали.

По последни данни се счита, че консумацията на чесън може да предотврати риска от рак на стомаха и колоректален рак. Това е така защото, честият прием на чесън води до прочистване на хранопровода и всички вредни остатъчни вещества.

Противоглистното и бактерицидното и действие се използва при инфекциозни заболявания на стомашно-чревния канал. Етеричното масло унищожава болестотворната и подпомага развитието на нормалната чревна флора.

Чесънът често е схващан като може би едно от най-добрите природни лекарства срещу грип. Проучвания показват, че хората, които консумират чесън боледуват по-рядко от простуди, бронхити и всякакви респираторни инфекции.

Други изследвания твърдят, че чесънът може да бъде добър съюзник в борбата с диабет тип 2. Чесънът регулира кръвната захар и подобрява нивата на холестерол в кръвта.

Чесънът също така съдържа органично съединение, наречено алицин. Проучвания показват, че това вещество унищожава бактериите. Ето защо някои учени твърдят, че чесънът може да помогне при лечениe на акне, белези и различни кожни заболявания.

Споделете.

Коментирайте

Close