Caryx

1/3 от храната в света се губи между фермата и трапезата

0

Eдна трета от храната, произведена за човешка консумация в света, се губи между фермата и трапезата. Това прави около 1,3 милиарда тона годишно, стана ясно по време на дискусия в Люксембург по темата за хранителните отпадъци, ръководена от българското председателство по време на редовната среща на министрите на земеделието на ЕС в Съвета по земеделие и рибарство.

Загубата на храна струва на световната икономика около 990 милиарда щатски долара годишно, посочва Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН. Производството на храната, която се губи между фермата и трапезата консумира около една четвърт от цялата вода, използвана за селскостопански цели, изисква площ на обработваемата земя с размерите на Китай, отговаря за приблизително за 8% от глобалните емисии на парникови газове и допринася за загубата на биоразнообразие.

Румен Порожанов

Румен Порожанов

През 2050 г. световното население се очаква да нарасне до 9 милиарда души. Дори да бъде спасена и само една четвърт от храната, която в момента се губи в световен мащаб, това би било достатъчно да се хранят 870 милиона гладни хора по света.

„Не е приемливо една трета от цялата храна, която произвеждаме, да бъде изгубена или изхабена преди да стигне до нашите маси, особено в един свят, където все повече хора трябва да се хранят. Днес Съветът препотвърди ангажимента си за справяне с този проблем в съответствие със заключенията си от юни 2016 г.“, каза по време на дискусията аграрният министър Румен Порожанов.

Българското председателство бе домакин и на дебат по предложението на ЕК за директива относно нелоялни търговски практики във веригата на предлагането на храни.

Министрите приветстваха предложенията за гарантиране на по-справедливо отношение към малките и средните предприятия за производство на храни и селскостопански продукти.

„Крайно време е да възстановим баланса в хранителната верига. Искаме да се уверим, че малките земеделски стопани и търговци на дребно функционират в справедлива и здрава търговска среда и че не се толерира злоупотреба или нелоялни практики.

Приветстваме предложението на Комисията и сме готови да работим конструктивно с Европейския парламент, за да може директивата да бъде приета възможно най-скоро“, заяви министър Румен Порожанов. Той допълни, че намирането на решение на този въпрос е от ключово значение както за българското председателство, така и за много от държавите членки на ЕС. Работата по директивата ще продължи подробно на техническо ниво.

Споделете.

Коментирайте

Close