Вкуси България със SlowTours.bg

Учени измислят иновации за борба с изхвърлянето на храна

0

САЩ изхвърлят годишно 60 милиарда килограма храна

Според скорошни проучвания на Министерството на земеделието на САЩ, около 60 милиарда килограма храна от магазини, ресторанти и домове се изхвърля целогодишно в страната. Във Великобритания до 30 % от зеленчуците никога не напускат фермите, защото не отговарят на естетическите стандарти на супермаркетите. В Латинска Америка, средното количество изхвърлена храна стига до над 200 кг на човек целогодишно.

Около 60  % от въглеродните емисии, отделени от изхвърлената храна се приписват на държавите от Азия и северна Африка. Австралийските потребители изхвърлят до 20 % от общата купена храна, съобщава електронното издание foodtank.com.

10 до 20 % от зърнената реколта на Африка, която е с годишна стойност около 4 милиарда щатски долара, се губи след жътва. Това количество е достатъчно да нахрани 49 милиона души.

Иновации помагат в борбата срещу изхвърлянето на храна

Въпреки това във всеки от тези региони земеделците използват, увеличават и развиват иновации в инфраструктурата, технологиите и земеделските практики. Иновациите помагат за борбата с изхвърлянето на произведената храна във фермите. Фермерите може да ги използват същевременно и за подхранване на посевите.

В Субсахарска Африка, земеделците използват специална техника за намаляването на остатъците от хранителни продукти, получени след жътва. По този начин те поддържат и свежестта на храната, и външния й вид за пазара.

В Танзания се въведе проект, който е отличен с награда  SEED и ръководен от RiftValleyFoods. Той използва слънчеви технологии за сушене, за да се запази стоката чрез дехидратация на ниска цена. Това позволява на земеделците да продадат краткотрайните продукти тогава, когато пазарът предостави по-добра цена за тях.

В Нигерия, местен учител разработи прост изпарителен охладител, който предотвратява ранното разваляне на стоката, като я държи на ниски температури. В Кения пък, малки метални контейнери, които не съдържат пестициди,  отчитат загуби от реколтата в размер от 1,4 % в сравнение с полипропиленовите торбички, които съдържат пестициди и чиято загуба на продукти стига до 24 % след шест месеца.

Ново проучване в Азия помага на малките фермери да намалят изхвърлянето на храна

В Азия ново проучване за най-успешните практики в тази област, помага на малките земеделци да ограничат загубата на храна. Във Филипините, употребата на пластмасови щайги за транспорт на продукти, вместо това на чанти, сакове и бамбукови кошове, води до по-малка загуба на продукти по време на транспорта заради натиска, скъсването и удара. В Централна Азия анаеробното разграждане образува ценен тор от разложени органични остатъци. Според публикация на IEA Bioenergy, около 8 милиона резервоари за разграждане се използват в Китай, а още 50 000 хиляди се използват в провинциите на Непал.

В Латинска Америка, остатъците от храна се превръщат в тор за местни ферми. Мария Родригез, предприемач от Гватемала сити помага на жени, живеещи в близост до градски сметища. Тя използва червеи за разграждането на отпадъците и ги продава под формата на тор с помощта на инициативата ByoEarth. Във фермата ѝ, тя храни червеите с обвивката на кафени зърна.

Инициатива в Австралия спаси от изхвърляне 8 милиона килограма храна

В Австралия, инициативата SecondBite събира излишните, но ядливи хранителни продукти от земеделците и ги дарява на обществени групи, които ги разпределят към домакинствата. Инициативата досега е спасила почти 8 милиона килограма храна, която иначе щеше да бъде изхвърлена.

В Европа, инициативи като Feedingthe 5000 („Нахранването на 5000“) на Тристръм Стюарт помагат за връзката между фермери и складовете за хранителни продукти. По този начин може да се подпомогнат хората в нужда с ядима храна. Доброволци посещават ферми, за да събират останали класове от реколтата, които не отговарят на естетическите стандарти на търговците и супермаркетите. Те се дават пак за дарения

В САЩ спасяват храна от изхвърляне чрез социалните медии

В САЩ, фермерите използват мощта на социалните медии, за да придвижат непродадените продукти до  кухните на хората. Калифорнийски фермер дотолкова се измори от изхвърлянето на стоката си, останала от пазара, че започна да я рекламира във Фейсбук. Отзивите бяха толкова много, че се роди идея за създаването на уебсайт CrobMobster, от където фермерите да могат да се свързват с ресторанти, благотворителни организации и други компании, които да използват храната по предназначение вместо да бъде изхвърляна.

Всяка изброена инициатива дотук е пример за иновативни действия, които помагат на фермерите, потребителите на храна и на бизнеса. Те също така допринасят за подобрението на разпределението ѝ.

Dona Petkova

Дона Петкова

Превод от английски: Дона Петкова

Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close