Финландия се пази с кучета от Африканска чума по свинете

0

Специално обучени кучета помагат на граничните власти във Финландия да не допускат в страната навлизане на инфекциозни болести като Африканска чума по свинете. Един от начините за това е откриването на продукти от животински произход. Благодарение на промяна на Закона за болестите по животните, митниците имат компетенцията да проверяват пренасянето на храни през вътрешните граници на ЕС.

Айно е първото куче, собственост на финландските митници, обучено да открива такива храни. Тя е женски голдън ретривър, роден на 7.2.2017 г. и взет от доверен селекционер. Митничарските кучета на Финландия са от селекционна линия ловни кучета – добри, пъргави и активни, качества, използвани при тяхното обучение за работа в митниците. След основното обучение, при което Айно е била непрекъснато с треньор, през май 2018 г. тя започва да се обучава за специфичните цели на митниците в тренировъчния център Finnish Customs Dog Training Centre. Получени са инструкции и насоки от митническите власти на летище Хийтроу за спецификите при обучение на кучета да откриват храна. Оперативните задължения на Айно започват през юни 2018 г.

Айно куче за откриване на храни Африканска чума по свинете

Митниците във Финландия използват кучета за предотвратяване на инфекциозни болести

Включването на кучета за откриване на храна от животински произход са част от усилията на финландските власти да предотвратят навлизането на болести по животните, каквато е Африканската чума по свинете. Митничарите работят в тясно сътрудничество с Министерството на земеделието и горското стопанство, финландските власти по хранителен контрол, гранична охрана. Прави се инспекция на стоки, които могат да пренасят болести по животните, празните превозни средства за транспорт на животни се дезинфектират, налагат се ограничения на пътниците, личните им пратки се контролират.

Айно и треньорката й Сейя Контунен работят главно в източните ГКПП, но могат да обработват пратки и на пристанища, летища и международни пощенски служби. Айно открива всички видове сурови, обработени, замразени, сушени, консервирани и вакуумно опаковани месни и млечни продукти. От юни до декември 2018 г. кучето е открило почти 600 кг незаконни месни и млечни продукти в автомобили и ръчен багаж. През януари 2019 г. Айно засича около 70 кг незаконни храни. Най-често срещаните продукти са колбаси, сурово месо, мазнини, консерви от месо и някои млечни продукти.

Митниците, които междувременно получават от правителството бюджетно финансиране от 1 млн. евро, започват да обучават второ куче, което ще търси продукти от животински произход на митницата на летище Хелзинки. Изборът на треньор ще завърши до няколко седмици, а оперативните задължения на кучето започват от лятото на 2020 г. 

Споделете.

Коментирайте

Close