Вкуси България със SlowTours.bg

Искаме в Брюксел европейска защита на Първомайската лютеница

0

България иска да впише Първомайската лютеница като защитено географско указание (ЗГУ) по европейските схеми за качество. Група производители вече са подали заявление за защита на продукта до министерството на земеделието, става ясно от публикуваната на сайта на МЗХГ спецификация.

Първомай още от миналия век е известен с консервното производство и с прочутата си Първомайска лютеница, или “Лютеница Първомай”, произведена от пресни домати и пиперки. В производството й се влагат основно пресни и натурални суровини, без да се използват консерванти, изкуствени овкусители и оцветители, посочват в заявлението си от сдружението, наречено “Лютеница Първомай”. В него влизат три големи фирми – “Витал” ООД, “ББП” ООД и “Консервинвест” ООД.

В Община Първомай съществува дългогодишна традиция за производство на домати и капия, за което допринасят и благоприятните природно-климатични условия в района. През 1940 г. е създадена фабрика “Витекс”, която основно се е занимавала с изкупуването на червена капия, от която се е произвеждал млян пипер за хранително-вкусовата промишленост. Това дава възможност за развитие на отглеждането на пипер и се появяват предприятия за производство на първомайска лютеница.

С течение на времето са се установили два метода на производство на продукта – традиционен и класически. Традиционният метод е чрез влагане на готови доматени пюрета и пиперкови пюрета или печена белена капия под формата на концентрат, като в процеса на производство пюретата се влагат и преработват до достигане на желаната консистенция. При класическия метод на производство пресните домати и чушки се пасират и преработват чрез изваряване до достигане на желаната гъстота.

Заявлението е подадено в МЗХГ в началото на годината, като на 18 март е изтекъл срокът за внасяне на възражения срещу защитата на продукта като ЗГУ. Предстои аграрното министерство да изпрати заявлението на сдружение “Лютеница Първомай” в Европейската комисия, за да продължи процедрурата по защита като Защитено географско указание.

България вече е защитила като ЗГУ Горнооряховския суджук и Българското розово масло. Успяхме да извоюваме Защитено наименование за произход (ЗНП) и за Странджанския манов мед. Сдружение на производители вече подаде в Брюксел заявления за ЗНП и на българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене, по които се очаква становище от Европейската комисия до края на годината.

Споделете.

Коментирайте

Close