BASF Priaxor

Кои храни са забранени в Европа, но са разрешени в САЩ?

0

Какви хранителни добавки са забранени в Европа, но са разрешени в САЩ и какви са последиците от консумирането им? Европейският съюз забранява или строго ограничава много хранителни добавки, свързани с рак, които все още се използват в американския хляб, бисквити, безалкохолни напитки и други преработени храни.

Европа също така възпрепятства употребата на определени лекарства за селскостопанските животни, разрешени в САЩ, а много европейски страни ограничават отглеждането и вноса на генетично модифицирани храни.

„В някои случаи компаниите за преработка на хранителни продукти преформулират един хранителен продукт за продажба в Европа, но продължават да го продават с предишните добавки в Съединените щати”, казва пред в. “Ню Йорк Таймс” Лиза Лефертс, учен от Центъра за наука в обществена полза – застъпническа организация за безопасност на храните.

Изменението от 1958 г. на Закона за храните, лекарствата и козметиката забранява на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) да одобрява хранителни добавки, които са свързани с рака, но говорителка на агенцията заяви, че за много вещества, които са били използвани преди приемането на поправката, се счита, че са имали предварително одобрение и „следователно не са регулирани като хранителни добавки“.

През октомври 2018 г., след серия петиции и съдебни дела, заведени от Центъра за наука в обществен интерес и други организации, FDA се съгласи да забрани шест изкуствени ароматизиращи вещества, за които е доказано, че причиняват рак при животните.

FDA настоява, че шестте изкуствени вкуса “не представляват риск за общественото здраве”, но признава, че законът изисква да не одобрява хранителните добавки. Компаниите от хранително-вкусовата промишленост ще имат най-малко две години, за да извадят добавките от продуктите си.

Ето кратък списък на някои от хранителните добавки, ограничени от Европейския съюз, но позволени в американските храни. Повечето от тях трябва да бъдат изброени като съставки на етикетите, но информация за лекарствата, давани на селскостопанските животни с цел увеличаване на добива, обикновено не се предоставя.

Калиев бромат и азодикарбонамид (Е924, Е927)

Калиевият бромат представлява синтетично съединение на бромна киселина и вар във вид на прах или кристали без цвят и мирис. Добавя се като набухвател в брашно за хляб, рула, бисквити, кифлички, тесто за пица. Азодикарбонамидът е прах с червен, жът или оранжев цвят и се ползва за избелване на брашното.

Международната агенция за изследване на рака счита, че и двете добавки може да имат мощно канцерогенно действие, затова са забранени за употреба в Европа. От 20 г. Центърът за наука в обществена полза настоява пред Агенцията по храните и лекарствата да ги забрани.

FDA казва, че калиевият бромат е бил в употреба още преди изменението на Delaney за канцерогенните хранителни добавки. През последните години някои американски вериги ресторанти реагираха на натиска на потребителите и ги премахнаха от храната си.

Бутилхидроксианизол и бутилхидрокситолуол (E320 и Е321)

Бутилхидроксианизол и бутилхидрокситолуол се използват като антиоксиданти, които предпазват храната от окисление. Тези два консерванта са обект на строги ограничения в Европа, но са широко използвани в американските хранителни продукти.

Бромирано растително масло

Бромираното растително масло се използва в някои безалкохолни напитки с вкус на цитрусови плодове и в някои спортни напитки, но е забранено в Европа. То съдържа бром – елементът, който забавя горенето и който може да се натрупва в организма, водейки до загуба на паметта и проблеми с кожата и нервите.

Макар говорителка на FDA да заяви, че добавката е безопасна в ограничени количества, преди пет години “Кока Кола” и “Пепси Кола” спряха да я използват в своите напитки.

Жълти хранителни багрила № 5 и № 6 и червена боя № 40

Тези багрила могат да се използват в храни, продавани в Европа, но продуктите трябва да носят предупреждение, че оцветителите „могат да имат неблагоприятен ефект върху активността и вниманието при децата.“ В САЩ не се изисква такова предупреждение, въпреки че във FDA още преди 10 години е изпратена петиция за забрана на оцветителите.

Потребителите могат да се опитат да избегнат оцветителите, като четат етикетите, но багрилата се използват в безброй неща, за които потребителят дори не подозира – бонбони, пудра, горчица, кетчуп, шоколад, плодови барчета.

Лекарства за селскостопански животни

В Европейския съюз са забранени и някои лекарства , които се използват за селскостопански животни в САЩ. Те включват говежди растежен хормон , който американската млечна промишленост използва за увеличаване на производството на мляко.

ЕС също така не разрешава употребата на хормона рактопамин, използван в Съединените щати за увеличаване на мускулната маса преди клане при прасета, говеда и пуйки. Рактопаминът се свързва с увеличаване на агресията, сърдечния ритъм и осакатяването при прасетата.

Европейският орган за безопасност на храните направи оценка на хормона и на потенциала му да се отразява на сърдечно-съдовата дейност при хората, и заключи, че остатъчните нива може да засегнат най-уязвимите хора

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close