Вкуси България със SlowTours.bg

Пъдпъдъчите яйца на младия фермер Иван Тинков

0

Младият фермер Иван Тинков от Сопот от няколко години се занимава с отглеждането на пъдпъдъци и продажба на пъдпъдъчи яйца. 28-годишният стопанин от дете има влечение от животновъдството и днес с много труд, упоритост и банков кредит е успял да създаде успешно стопанство за пъдпъдъци.

Засега не успява да се издържа изцяло от птицевъдния бизнес и макар да е завършил промишлена икономика, работи на бензиностанция. Тинков планира да продължи образованието си и да учи зооинженерство в Аграрния университет в Пловдив, а целта му е да затвори цикъла и да превърне отглеждането на пъдпъдъци и продажбата на яйца от тях в свой основен поминък.

Иван Тинков яйца от пъдпъдъци

Пъдпъдчите яйца помагат при много болести

Младият фермер решава да се заеме с изграждането на пъдпъдъча ферма, когато научава колко полезни са яйцата от пъдпъдъци и че те помагат за профилактика и лечение на над 10 заболявания. Подпомагат имунитета, помагат при кожни проблеми, намаляват кръвната захар, съдържат антиалергенен протеин. С няколко пъдпъдъчи яйца могат да се набавят вещества, които не могат да се усвоят от няколко килограма друга храна.

Пъдпъдъчите яйца превъзхождат кокошите по съдържанието на витамин В 12, което ги прави полезни за вегетарианци. Те изобилстват от витамини А, В1 и В2, а също цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и много желязо. Пъдпъдъчите яйца се препоръчват при тежки физически натоварвания и като част от диетично меню. Запален от идеята, Иван Тинков купува десет птици, а след това и още десет. Прави инкубатор, слага кафези и навеси. В момента от 1000 носачки Иван получава 700 яйца на ден.

С фермата за пъдпъдъци се занимава основно Иван, а родителите му помагат с труд и с финанси. Досега е инвестирал в стопанството около 15 хиляди лева, които е вложил в оборудване, регистрация, косачка за люцерната. За да си осигури капитал Иван тегли потребителски кредит. Купува мястото за фермата, после връща част от заема, рефинансира го и закупува пакетажно помещение. Пак прави рефинансиране и пуска трифазен ток във фермата. От скоро в нея отглежда и зайци, кокошки и пуйки.

Засега печалбата от пъдпъдъчи яйца не покрива инвестицията и получава толкова, колкото да покрива кредита си, но Иван се надява нещата да потръгнат. В начинанието с пъдпъдъците му помага фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ в рамките на проекта Седмичния фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“. Иван Тинков вече е регистрирал стопанството си по Наредба 26 за директните продажби и всяка сряда предлага своите пъдпъдъчи яйца на фермерския пазар пред Министерството на земеделието,храните и горите в София.

Текст: Яна Кирилова, в. „Трета възраст”
Фотография и видео: www.bioferma.org

Споделете.

Коментирайте

Close