Вкуси България със SlowTours.bg

Петко Миков: „Видинска гъмза“ разширява лозята си с местния сорт

0

– Г-н Миков, как оценявате тазгодишната реколта грозде от сорта Гъмза?

Прекрасна реколта! Имахме добиви от 650 кг кг от декар. Гроздето беше в прекрасна зрялост и беше натрупало около 22,5 захарни градуса. Имахме много суха есен, което е чудесен фактор за гроздето. Сега виното все още е в тиха ферментация, но очакваме да получим прекрасно розе от гъмза и чудесна чиста, натурална гъмза.

– Вие сте сред малкото изби в Северозападна България, които правят Гъмза. Защо се насочихте към този местен сорт?

Защото е великолепен сорт, който вирее само в района на Северозападна България. Много държави като Франция, Италия и Испания са се опитвали да го пренесат като сорт, но не са успели.

Гъмза е имало в Плевенско, Сухиндолско и на други места, но районът, в който този сорт се чувства най-добре, е в най-северозападната част на страната, в района между Видин и Ново Село. Местният тероар е най-подходящ за него – климатичните условия, вятърът, слънцето, видинската зима.

Имаме 600 дка собствени лозя, от които 250 декара са с Гъмза. Създадени са още по времето на комунизма от ЛВК „Ново село“. Единствените сме в България, които сме съхранили сорта  в страната. В Сухиндол, Павликени, Плевен и Никопол навсякде Гъмзата е изчезнала и се е стигнало дотам да се смята за забравен сорт. Още шест винарски изби представят това чудесно вино, но те купуват суровината. А нашите насаждения са на повече от 40 години, в отлично състояние  са и все още имат висок капацитет.

– Планирате ли разширяване и създаване на нови насаждения с грозде от сорта Гъмза?

Да и вече сме изпратили в Германия 40 000 калема за създаване на посадъчен материал. Извадихме калемите по време на резитбата тази пролет. Те са от истинския сорт Новоселска гъмза на собствен корен. В Германия ще се сложат на подложки, подходящи за местния тероар. След година време могат да се засаждат.

Интерес към част от новите лозички прояви „Бонония естейт“, която ще създава собствени лозя с Гъмза в село Гомотарци. Планираме да извадим двойно повече калеми, като от тях ще използваме половината, а останалото ще иде при колеги. които искат да възродят и запазят сорта.

– Какви други вина предлага изба „Видинска гъмза“?

Совиньон блан, типичните плодови вина, една нова комбинация – сепаж от четири сорта грозде, много популярни в Европа – Карменер, Каберне фран, Пети вердо и Мерло в равни количества. Прави се за пръв път в България, типично е за района на Бордо. Карменерът е европейски сорт, но е изчезнал и е бил изгубен като сорт на Стария континент. В Чили са го смятали за Мерло и след ДНК тест са установили, че е същият този европейски Карменер, който е изчезнал. Възстановен е от десетина години на нашия континент, имаме го и тук, във Видинския край.

Вината ни отлежават в употребявани френски бъчви, за да не претоварваме вината с аромати на дъб и пушек. Предпочитаме в обонянието и вкуса да останат типичните плодови аромати. За червените вина използваме френски бутилки.

– Какъв е капацитетът на избата Ви и как е структуриран пазарът на Вашите вина?

Годишният ни капацитет е 100 000 литра и всяка година го изпълваме. Пазарът на „Видинска гъмза“ е структуриран в цяла България, основно в София и Черноморието. Продаваме вината си в специализирани магазини. В търговските вериги не участваме, защото смятаме, че ценителите на вино не би трябвало да си го купуват от хипермаркетите. Имаме експорт за Естония и за Германия. Тази есен изнесохме за Сърбия за пръв път, предстои износ за Румъния и евентуално за Унгария, в преговори сме с тях. От Полша също имаме сериозни запитвания.

Споделете.

Коментирайте

Close