Променят стандарта за бяло саламурено сирене

0

Стандартът за бяло саламурено сирене ще бъде променен

Националният стандарт за производство на бяло саламурено сирене ще бъде променен, съобщават от Националната асоциация на овцевъдите. Основната промяна касае отпадане на горната граница на киселинността, което ще даде възможност на повече фирми да произвеждат бяло саламурено сирене по стандарт.

Това няма да промени по никакъв начин вкуса на известното бяло саламурено сирене, смята председателят на браншовата организация Димитър Зоров. По думите му, киселинността пада при зреене, което прави трудно постижими заложените в стандарта нива на киселинност.

Ще се търсят и научни доказателства, които да подкрепят промяната в стандарта. Затова въпросът ще се обсъжда наново тази есен, съобщи директорът на Българския институт по стандартизация Ирен Дабижева пред fermer.bg.

Тя обаче е против идеята на зам.-министъра Явор Гечев  стандартът за производство на кисело мляко, кашкавал и сирене като суровина да се използва само българско прясно мляко.  По думите на Дабижева, това ограничение ще ни направи уязвими пред Световната търговска организация

Земеделският министър Димитър Греков обаче вижда бъдеще в идеята, тъй като смята, че трябва да се насърчи производството на български суровини.

Споделете.

Коментирайте

Close