Разрешиха козето мляко в храните за кърмачета

0

Производителите може да влагат козе мляко в храните за кърмачета

Козето мляко вече може да се добавя в храните за бебета, след като правителството одобри промени в Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета и преходните храни. Новите разпоредби на европейска директива изменят изискванията към белтъците в тези храни.

Основната промяна е свързана с въвеждане на възможността в храните за кърмачета и преходните храни да се използват белтъци на козе мляко. Досега този вид храни се изготвяха само на базата на белтъци на кравето мляко, белтъчни изолати от соя и белтъчен хидролизат.

Козето мляко е по-близко по състав до майчиното

Промяната в директивата е направена на базата на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните. Експертите установяват, че козето мляко е близко по състав с майчиното, тъй като съдържа много бетаказеин. То подпомага лечението на деца с рахит по-бързо от кравето мляко. Благоприятства лечението на бебешка диария, препоръчва се и от алерголози дори и за деца, които имат непоносимост към млечни продукти.

Мастните частици в козето мляко са много по-дребни, отколкото в кравето, затова то по-добре се абсорбира от тялото. Съдържа и по-малко лактоза, затова не причинява стомашни разсройства при кърмачета, които трудно абсорбират млечната захар. 

Козето мляко е по-хомогенно, съдържа повече безпротеинов азот, пиакрин и витамина от групата В – тиамин. Според някои изследвания, то повлиява добре лечението на детска епилепсия.

Споделете.

Коментирайте

Close