Роза дамасцена стана част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

0

Един от българските символи – маслодайната Роза дамасцена (Rosa Damascena), методите за обработката й и съпътстващите занаяти, са обявени за част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Организацията асоциира наследството на маслодайната роза със селцето Ал-Марах, разположено в околностите на сирийската столица Дамаск.

Решението бе взето по време на годишното заседание на Международния комитет за опазване на нематериалното културно наследство, което се проведе в колумбийската столица Богота. “Практиките и занаятите, свързани с Роза дамасцена, включват редица лекарствени, хранителни и козметични приложения”, съобщава уебсайтът на ЮНЕСКО. Сирийският регион Ал-Набк в района на Ал-Каламун, и особено селцето Ал-Марах, е най-известният с отглеждането на Роза дамасцена, поради подходящите за отглеждането на растението въздух и почва.

Край Дамаск са засадени 2650 дка с маслодайни рози

“Роза дамасцена започва да цъфти през май, а с розобера съвпада и съпътстващият годишен фестивал на розата. Фермерите и членовете на техните семейства берат на ръка розовия цвят, а пъпките събират и сушат за чай”. Жените в селото Ал-Марах приготвят сироп, конфитюр и сладкиши с розов цвят. Розовити цветове се събират в кошници и после се предават или в розовите дестилерии, където се извлича маслото от венчелистчетата, или в медицинските фабрики, където от розите се произвеждат лекарства. Общата площ, засадена с Роза дамасцена в северната част на Дамаск за 2019 г. е около 2650 декара, от които е набран около 35 тона розов цвят.

Сирия подкрепи с финансиране и безплатен разсад производителите на рози

Въпреки че Роза дамасцена е разпространена навсякъде в страните от Близкия изток, а в България се смята за национален символ, ЮНЕСКО се фокусира изцяло около селцето Ал-Марах, тъй като се смята, че Роза дамасцена е култивирана там за пръв път, а след това тръгва по света. “Роза дамасцена е важна част от сирийското културно наследство за поколенията. Ароматното розово масло разпространява аромата си по целия свят.

Роза дамасцена

В чест на новината от ЮНЕСКО Сирийският тръст за развитие организира празненство и издигна паметник на розата в Сирия

Известните пюрфюмерийни компании синтезират най-луксозните си парфюми от маслото на Rosa Damascena”, коментират от Сирийския тръст за развитие (Syrian Trust for Development). В петък организацията отбеляза включването на Роза дамасцена в списъка на ЮНЕСКО с празненства на площад Умейяд, който беше украсен със специален паметник на розата, съобщи Npasyria.com. Церемонията включваше и музикални изпълнения на Музикалния оркестър във Висшия музикален институт в Дамаск.

“Розата дамасцена е по-ценна от златото и по-дълговечна от нефта”

От 2007 г. насам Сирийският тръст за развитие работи сериозно за укрепването на сектора и чрез редица финансови програми подкрепи производителите на Роза дамасцена в традиционните за отглеждане райони. В същото време насърчи засаждането на розови храсти в нови райони, като осигури безплатен разсад в сътрудничество с Министерството на земеделието. Впоследствие организацията осигури и изкупуването на розовия цвят, като по този начин осигури стабилен икономически доход за земеделските стопани. Сирийските производители на розово масло изнасят продукцията си със слогана “Розата дамасцена е по-ценна от златото и по-дълговечна от нефта”.

Описанието на традиционните обичаи в Ал-Марах, свързани с Роза дамасцена, напомня познатите и у нас традиции, отбелязва агенция КРОСС. Земеделските стопани и техните семейства се отправят към нивата рано сутринта, за да берат розите. След това цялото семейство помага да се сортират розовите пъпки, които се сушат, за да се направи чай. Цветните листенца се съхраняват и подготвят за дестилация, при която се извлича розово масло.

Жените от селото правят розов сироп, конфитюр и сладкиши, докато пеят заедно фолклорни песни. Аптекарите включват изсушената дамасценова роза в билкови отвари. Преди 5 г. Европейската комисия официално вписа продукта “Българско розово масло” като Защитено географско указание (ЗГУ) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close