Kinto

Орехите – суперхрана с витамини, цинк, йод и омега-3 мазнини

0

Ядките на орехите са сред най-ценните – белтъчините в тях са средно 14.8%. По съдържание на аминокиселини, цистин, лизин и хистидин те са на едно от първите места сред белтъчините от растителен произход.

Орехите са източник на омега-3 мастни киселини

Мазнините са 64% – в орехите се съдържат мастни киселини, които не могат да се синтезират в човешкия организъм и играят важна роля при обмяната на мазнините. Орехите съдържат повече омега-3 мастни киселини, отколкото които и да е други ядки, осигурявайки 2,5 грама в порция от 30 грама. Въглехидратите в ореховите ядки са 13.7%, по-голямата част е глюкоза, захароза, съвсем малко количество нишесте и близо 2% целулоза.

Орехите са богат източник на витамини

Орехите съдържат витамин А, В1, В2, В6, фолиева киселина, витамини от групата Р, малко витамин С. Особено богати на витамин С са зелените орехчета, в които той е до 3000 мг%, като превишава по съдържание дори и най-богатите на този витамин плодове – касиса и шипките. Освен това в зелената обвивка на плода се съдържат много дъбилни и други вещества, които притежават бактерицидни свойства.

Орехите са богати на минерални соли

Ореховите ядки са богат източник и на минерални соли. Те съдържат калций, благотворно влияещ върху растежа и укрепването на организма, за строежа на костите и правилното съсирване на кръвта. Съдържат още магнезий, абсолютно необходим за дейността на мозъка, мускулите, сърцето, кръвта. Желязото, което е свързано с най-активните процеси на клетката и взема участие при изграждането на хемоглобина и на някои клетъчни ензими, достига до 2-3 мг%. Те съдържат още фосфор, сяра и хлор.

Орехи

Орехите са източник на омега-3 мастни киселини

Орехите са най-богатата на цинк храна

Ореховите ядки са богати на микроелементи, между които мед, цинк, йод и др. Орехите са и най-богатата на цинк храна, а цинкът влиза в състава на сложни ензими, имащи важна физиологична роля за развитието и дейността на половите жлези. Орехите са едни от малкото плодове, които съдържат йод.

Защо е необходимо те да се включват в ежедневната храна на човека? Консумацията на 20 ореха дневно задоволява потребностите на възрастен човек от растителни мазнини и близо една пета от нуждата му от белтъчини. А 100 грама орехови ядки дават 700 калории енергия.

Как да консумираме и съхраняваме орехите

Орехи може да консумирате в прясно състояние или печени. Как се приготвят печени орехи? Заливат се с вода и престояват около 2 часа. След това се почистват от черупките. Изчистените ядки се разделят на половинки, поръсват се леко със сол и след 1 час се пекат във фурна, като се разбъркват често, за да не прегорят.

Ореховите ядки съдържат висок процент растителни мазнини, които при по-висока температура и свободен достъп на въздух гранясват и променят вкуса си. Ето защо за по-продължителното им съхранение в прясно състояние са необходими специални грижи. Насипани в чували или в сандъци, те могат да се запазят само до края на зимата. Но за по-продължително време е най-добре да ги насипете в чисти тенекии от сирене, като залеете капаците с парафин. По-малките количества орехови ядки могат да се съхраняват във фризер или хладилник.

Споделете.

Коментирайте

Close