Kinto

Япония обяви 2 юни за Ден на розата

0

Япония обяви Ден на розата по идея на вносител на българско розово масло

Японците обявиха 2 юни за Ден на розата. Инициативата е на Хироши Харада, който е дългогодишен вносител на българско розово масло в азиатската държава.По думите му тази дата е избрана, тъй като на неговия език 2 юни звучи като „ро дзу“, което много се доближава до името на красивото цвете.

В Япония българското розово масло и продуктите с маслодайна роза се радват на голям интерес от години. Маслото от бялата маслодайна роза се превърна в хит в Страната на изгряващото слънце. Според японските учени, то е панацея за организма. Те са доказали, че ценните му съставки имат тонизиращо действие и удължават човешкия живот.

Японците са почитатели и на розовото масло, добито от бяла маслодайна роза (Rosa alba). Тъй като рандеманът при бялото цвете е двойно по-нисък, ароматният еликсир от него е и двойно по-скъп. Освен в скъпата козметика и парфюмерия, маслото от бяла роза се използва и в хранително-вкусовата промишленост. От него японците  произвеждат специални бонбони. Изследванията на специалистите са доказали, че те премахват лошият дъх в устата и действат като естествена виагра.

Бяла маслодайна роза може да се отглежда и в полупланинските райони

Бялата маслодайна роза може да се отглежда не само в Казанлъшкия регион, но и в полупланинските райони, подходяща е и за биологично производство, казва директорът на Институтът по розата и етеричномаслените култури доц. Васил Базитов. Тя е по-устойчива на гъбичните болести, не е толкова взискателна към почвите, а в сравнение с червената роза, е по-издръжлива на ниски температури, обясни ученият.

Rosa alba в миналото е заемала 20-30 % от площите, засадени с маслодайни рози. В момента в Института по розата в Казанлък се работи за създаване на нови сортове, които да станат не само носители на нови аромати, но и да са подходящи за сушене на цвета.

Разработват сортове маслодайна роза, подходяща за сушене

Сушеният цвят се използва в хранително-вкусовата промишленост – в млечни продукти (кисело мляко, сладоледи), чай и др., влага се в хомеопатични средства, а воден екстракт от венчелистчетата има доказани антибактериални и антигъбични свойства

В нашата страна се отглежда основно червена маслодайна роза. Освен нея, в института в Казанлък се поддържа колекция от десетки видове маслодайна роза, които служат главно в селекционната работа, каза още доц. Базитов.

Споделете.

Коментирайте

Close