В баничките няма грам сирене, само имитиращи продукти с палма и извара

0

В баничките, предлагани на пазара, няма истинско сирене, а само имитиращи продукти с палмово масло, а в най-добрия случай – извара. Това показва проучването на Българска национална асоциация “Активни потребители”.

Палмата измести сиренето от баничките

“От 15 анализирани проби на “баници със сирене” в нито една не открихме сирене. В една не открихме пълнеж, в три установихме извара, в седем сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в четири – частично. За първи път в тестове на “Активни потребители” не откриваме нито един продукт със задоволително качество”, съобщиха от асоциацията.

Изследваните 15 проби банички са закупувани са от тайни клиенти от павилиони и магазини в различни квартали на София с цел да се определи качеството на сиренето, влагано в баничките и да се отговори на два въпроса – дали в закуската се влага сирене или извара и какво е качеството на сиренето в баничките, т.е. дали това е класическото за страната бяло саламурено сирене.

Сирене или извара

От закупените 15 проби банички със сирене в една изобщо не е открит пълнеж. Възможно е да не е влаган такъв или „сиренето“ да се е стопило напълно при изпичането. Останалите 14 са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци. Резултатите показват, че 3 (от 14) банички съдържат извара. В други две проби се открива смес от извара и сирене.

Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите но в случая представлява търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности.

Анализът на „сиренето“ открива най-вече палмови мазнини

След първият етап на изследването остават 11 проби банички, в които пълнежът притежава привидни характеристики на сирене. Тези проби са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините. Крайните резултати от тестването показват, че всички 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене.

В четири от продуктите делът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%. Останалите седем банички са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията, по която се произвеждат, е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – така наречените Е-номера.

“В крайна сметка от започналите изследването 15 проби, в нито една не беше открито класическо бяло саламурено сирене”, посочват от асоциация “Активни потребители” и предупреждават, че консумацията на имитиращи млечни продукти представлява директна заплаха за здравето на потребителите.

“Те съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини. Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено!”, предупреждават експертите на неправителствената организация. 

 

Споделете.

Коментирайте

Close