IT инженер прави българско кисело мляко в Торонто

4

Български инженер започна производство на родно кисело мляко в Канада

Българинът инж. Николай Йовчев започна масово производство на кисело мляко в Канада, където живее от 14 г. От началото на февруари кофичките с марка “Yovco” се продават в магазините “Карлово” в Торонто, и в други обекти за клиенти с европейски вкус. Млякото е овче, не съдържа консерванти и добавки, а маслеността му е 6,5%.

“Всичко започна малко внезапно и дори аз не мога да си го обясня. Имам друг бизнес, свързан с автоматизация на жилищни и бизнессгради. 14 години не бях вкусвал нито прясно, нито кисело мляко. През януари, покрай една диета, обаче започнах да ям кисело мляко. Установих, че този продукт в Канада е много зле и изобщо няма вкусовите качества, които си спомням от България. Затова почнах сам да си го правя. Замислих се, че Родината ни е като етикет на този продукт и как е възможно тук той да не се предлага”, разказва инж. Николай Йовчев пред вестника на сънародниците ни в Канада “Български хоризонти”.

Така инженерът по информационни технологии започнал да се интересува как може да започне свое производство на кисело мляко в Канада. Чел много, минал през тежката бюрократична машина, за да получи всички разрешителни. “Първо усетих върху себе си положителния ефект от консумацията на истинско българско кисело мляко – чувствах се по-жизнен, тонусът ми се повдигна. А след това видях и добра бизнес възможност, с която реших да опитам”, разказва инж. Йовчев. С дизайна на опаковката и рекламните материали му помага българският художник Илия Гошев, който също живее в Торонто.

Киселото мляко в Канада се прави със закваска от България

Инж. Йовчев купува млякото от местни фермери, които подбира, за да е сигурен, че суровината е с високо качество и че животните се хранят с екологично чисти храни. Закваската обаче внася от България и обяснява, че произвежда млякото по оригинална българска рецепта. “Нищо не се добавя, няма нито витамини, нито консерванти, нито генномодифицирани съставки”, казва инженерът. Не се отнема и маслеността му, а трайността му е 20 дни, ако се съхранява при температури от 2 до 5 градуса.

В момента инж. Йовчев е наел помещение за производството на българското кисело мляко и сам движи целия бизнес. Засега прави само по няколкостотин кофички седмично, но е говорил с бизнеспартньори, които при пазарен интерес са готови да помогнат за по-голямо производство. Обмисля да започне да прави и краве кисело мляко, но там регулациите и бюрократичните изисквания са много по-високи. Затова този бизнеспроект все още се обмисля, казва инж. Йовчев и добавя: “Започнах на шега, имам и подкрепата на семейството си. Сега всички мои познати, дори и българи, които не познавам, се обаждат и ме поздравяват. Това е много приятно”.

Споделете.

4 коментара

 1. Валентин on

  Супер, нека да проучи възможността да го внася в България, та да видим и ние истинско българско кисело мляко.

 2. Jean Popova on

  PREKRASNO e da ima istinsko BULGARSKO mliako v CANADA/ TORONTO / !!!!!!!!!!!!!

  Bezkraini blagodarnosti na mudiat bulgarski injener !

  Az jiveia v BRANTFORD / zapadno ot Hanilton/

  Ogromno e jelaniato na moeto semeistvo da zakupuvame

  ot tova istinsko kiselo mliako” YOVCO”

  KAK I kade moje da go tarsim :

  moje li da pishete ADRES , TEl. nomer

  Nai- sardechni pozdravi :

  Jean Popova

  • Екатерина Терзиева on

   Здравейте, млякото в Торонто се продава в магазини “Карлово”, които са познати на българите там. Другата възможност да се информирате, е да се свържете с редакцията на в. “Български хоризонти”.

   Поздрави!
   Агроновините

 3. васил on

  В момента киселото мляко на г-н Йовчев се продава във веригата “Фантастико”.Много е вкусно,
  2 процента е,не се оводнява и в последните 2 седмици купувам само от него.Добра цена-о.75/0.85
  лв.

Коментирайте

Close