Блатното кокиче, от което правим лекарството “Нивалин”, драстично намалява

0

Българското блатно кокиче, от което се произвежда лекарството против детски паралич “Нивалин”, драстично оредява. Причината са промените в климата и затоплянето, а кокичето вирее само в блатисти месности с висока влажност.

Растението Leucojum Aestivum се среща в областите Бургас,Ямбол, Сливен, Пловдив, Хасково, Шумен и по поречието на река Дунав. Учените обаче са установили, че в кокичето край Дунава не се съдържа ценният алкалоид галантамин, който е активното вещество в българското лекарство “Нивалин”. То се използва не само при лечението на детски паралич, но и при заболявания на централната и периферната нервна система.

Откритието на медикамента става случайно. През 50-те години на миналия век в света избухва пандемия от детски паралич. В България болестта оставя много инвалиди за цял живот, а други не успяват да оздравеят и си отиват. Медицината е безпомощна, но се появява световно откритие – вълшебното лекарство “Нивалин”, създадено от българина проф. Димитър Пасков, д-р на медицинските науки. Той е голям познавач на билките и твърди, че билковото разнообразие у нас отстъпва само на Хималаите.

Д-р Димитър Пасков

Д-р Димитър Пасков открива лекарството “Нивалин”

Откритието на лекарството срещу детски паралич става случайно – д-р Пасков забелязва подобрение у болно момиче, което, без да иска, изпива водата от чашка с кокичета, донесени от родителите му.

Така българският лекар започва упорита експериментална дейност и през 1956 г. изолира алкалоида галантамин от листата и цветовете на блатното кокиче. Така лекарството е наречено “Нивалин”. През 1952 г. в Момин проход е поставено началото на специализиран санаториум за деца, преболедували от детски паралич.

Най-големите находища на блатно кокиче у нас са по Черноморието – в блатата край с. Лозенец, до Созопол и близкото село Присад, около несебърското село Кошарица, край с. Горица. Но времето тази година е сухо и красивото лечебно цвете се намира много рядко. При проверка от бургаската екоинспекция откриват, че черноморските находища на блатно кокиче значително са оредели.

Основната причина е затоплянето – миналата година е била най-топлата от началото на измерванията в Европа, сочат резултатите от изследване на Европейската програма “Коперник”, която осигурява спътниковото наблюдение на Земята. Подробният доклад показва, че средната годишна температура на континента през 2019 г. е била рекордно висока, надвишавайки стойностите на други много топли години.

Според проучването, което помага на политиците да вземат стратегически решения в областта на климата и енергетиката, 11 от най-топлите 12 регистрирани години в Европа са настъпили през този век. Резултатите от 2019 г. подчертават продължаваща тенденция към затопляне на атмосферата

До 70-те години на ХХ век в България са добивани до 15 т суровина за производството на лекарството “Нивалин”, но заради промените в климата през последните години запасите от вида значително намаляват. Кокичето се бере при точно определени условия – изрязва се на височина 5-7 см над земята, а около 1/3 от площите се оставят непокътнати. На едно и също място не се бере всяка година, а при сушави периоди има пълна забрана. Глобите за незаконно бране и търговия с кокичета е до 5000 лв. за граждани и до 10 000 за фирми.

Споделете.

Коментирайте

Close