Вкуси България със SlowTours.bg

Част от Европа унищожава поголовието от свине заради срива в цените

0

Няколко водещи в европейското свиневъдство страни – Германия, Дания и Нидерландия, ще унищожават цели стада заради срива в цените на свинското. Средните европейски цени на тон кланично тегло се понижиха с 22% под нивото от 2019 г., под въздействието на повишеното предлагане на свинско месо в ЕС.

Кризата бе предизвикана от въведените от Китай и някои други азиатски държави ограничения за внос на месо от Германия, където има регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Ограниченията за износ не са вдигнати и за Белгия, която официално бе призната от Европейската за страна свободна от болестта.

Рестрикциите на азиатските пазари продължават да определят спада на ценовите равнища в глобален план. “Очакванията са неблагоприятната ситуация да доведе до ликвидация на голяма част от стадата едновременно в Германия, Нидерландия и Дания, поради повишеното предлагане на свинско месо на европейския пазар”, прогнозират анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА към Института по аграрна икономика при Селскостопанска академия.

Испания поддържа износа за Китай и все още успява да задържи ценовите нива с 38% ръст до септември 2020 г. спрямо предходната година. Междувременно Организацията по прехраната към ООН отново отчете намаление на световните цени на месото, като през октомври стойността на индекса се понижи с 0,5% спрямо септември и с 11% спрямо януари. Rabobank прогнозира нарастване на световното производство на месо през 2021 г., заради увеличеното производство на свинско в Китай, където поголовието се възстановява след АЧС.

Споделете.

Коментирайте

Close