Хляб с био тютюнево брашно против диабет тип 2 създаде наш учен

0

Енергиен хляб, обогатен с био тютюнево брашно, създаде българският учен ас. Илиана Лазова от Института по криобиология и хранителни технологии – София. Хлябът е подходящ за хора с диабет, за активно спортуващи, както и за профилактика.

Иновативният хляб, който за пръв път ще бъде представен на Международната селскостопанска изложба “АГРА 2020” в Пловдивския панаир, е обогатен с микро- и макроелементи, влакнини, протеини. Произведен е от пълнозърнесто био ръжено брашно и био тютюнево брашно от сорт “Ориенталски”.

При влагането на 5% тютюнево брашно към ръжено пълнозърнесто брашно, енергийната стойност на хляба нараства няколко пъти. Този ефект се дължи както на по-високото протеиново съдържание (7,15%) на тютюневото брашно, така и на по-високото съдържание на влакнини (5,60%).

Използването на пълнозърнестото ръжено брашно подобрява нивото на калция с 33 на сто, а добавката на тютюнево семе не влияе на концентрацията на фосфора, магнезия и калия.  Включването на тютюнево семе редуцира до 36% нивата на сярата.

“Съвременните статистически изследвания доказват непрекъснато повишаване честотата на заболелите от диабет тип 2. Това налага производството на здравословни храни, които имат превантивен ефект върху тези болести.

Разработена е подходяща рецептурна формула, иновативна технология, подходяща опаковка, технологична документация и етикет за диабетичен хляб с висока енергийна стойност и повишено съдържание на минерали, влакнини и протеини. В същото време съдържанието на въглехидрати е намалено”, казва създателят на хляба ас. Илиана Лазова.

Иновативният хляб е наречен “Енерджи био” (Energy bio) и е диабетичен хляб с висока енергийна стойност, без ГМО, без консерванти и без изкуствени оцветители, обогатен на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, витамини Е, В1, В6, В12, В17, микро- и макроелементи, аминокиселини, протеини и влакнини. Продуктът въздейства положително върху имунната, система и стомашно-чревния тракт в човешкия организъм.

Споделете.

Коментирайте

Close