Pictor

Как музиката променя вкуса на сиренето, изследва швейцарец

0

Швейцарски ветеринар изследва как музиката влияе върху вкуса на сиренето ементал и експериментира с мелодии, за да подобри вкуса му. “Звукът, ултразвукът и музиката имат физически ефекти върху вкуса на сиренето, подобно на влажността и температурата на съставките”, казва Бийт Вампфлер, като отбелязва, че благодарение на сирената си Швейцария всяка година привлича 8 милиона туристи.

Ветеринар през деня и сиренар в свободното време, тази вечер на корабче във Фирвалдщетското езеро Вампфлер разказва за експериментите си с музика и сирене пред повече от 40 аграрни журналисти от целия свят, поканени от Гилдията на земеделските журналисти в Швейцария, Федералния департамент по икономика, образование и изследвания и Федералния департамент по земеделие.

Вампфлер държи ементала в специални дървени щайги в избата си в Бургдорф, Швейцария, като питите са разположени точно под малки музикални високоговорители. Отдолу са монтирани тонколонки.

Сиренето “слуша” смесица от техномузика, рок балади, хип-хоп, хорова музика и класическата “Вълшебната флейта” на Моцарт. Отскоро Вампфлер пуска по време на зреенето и музиката на “Лед Цепелин”.

Експериментът, наречен “Музикално сирене: опит между звук и гастрономия”, се провежда съвместно с Университета по изкуствата в Берн.  В помощ на Вампфлер са студентите от учебното заведение, които се надяват резултатите през март 2019 г. да покажат как музиката може да промени вкуса и зреенето на сиренето.

Вампфлер е заложил в избата си 8 пити ементал и две контролни пити. Сиренето, което участва в експеримента, се “обработва” с музика 24 часа в денонощието.

“Бактериите са отговорни за формирането на вкуса на сиренето, като ензимите оказват влияние върху неговата зрялост”, каза Вампфлер. “Убеден съм, че влажността и температурата на съставките не са единствените неща, които влияят на вкуса … Звуците, ултразвуците или музиката също могат да имат физически ефекти”.

Изследователи от Университета по изкуствата са заинтригувани от ефекта на звука, още повече, че наскоро са експериментирали с това как ултразвукът може да повлияе на химическите реакции.

Бийт Вампфлер музикално сирене

Вампфлер разказва за експеримента си

Отначало учените са скептични, но после откриват, че специална научна сфера, наречена сонохимия, разглежда влиянието на звуковите вълни и ефекта на звука върху твърди тела. При сонохимията ултразвукът се използва за промяна на химичните реакции и процеси. Така че е възможно други звукови вълни да имат свои собствени ефекти, допускат учените в Берн.

Не малко изследователи са прекарали години в експерименти, за да докажат, че музиката влияе положително на растенията. Някои видове дори разпознават заплашителен звук.

Според друго изследване, ако майката пуска класическа музика на нероденото си дете, то я чува и се успокоява. Музиката поражда чувства у хората, докосва сетивата им, кара ги да се смеят, да плачат, да бъдат носталгични или агресивни.

Пчелите могат да чуват звука от течаща вода, дава пример Вампфлер, а жуженето на пчелите влияе върху полените от растенията.  Ветеринарят не е сигурен какви ще са резултатите от тестовете на неговия ементал и дали може по научен път да се докаже, че музиката променя процеса на зреене на сиренето. Но е открил интересен маркетингов ефект – хората, които знаят, че сиренето е обработено с музика, консумират с 5% повече от него.

Популяризирането на експеримента му също има своя принос – няколко от световните агенции вече излязоха с информации за швейцарския чудак, а германската държавна телевизия му отдели време в своя прайм тайм.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close