Кравеферма в Родопите затваря врати, няма желаещи да работят за 3000 лева

1

Родопска кравеферма ще затвори врати до края на годината, тъй като стопаните й не могат да си намерят работници. Заплата, която предлагат на семейство кравари, е 3000 лева на месец.

Валя Каменова, кравеферма с. Кошница

Заради липса на работници сме принудени да затворим, казва Валя Каменова

Въпреки това никой не желае да се хване на работа, казва собственичката на стопанството в смолянското село Кошница Валя Каменова. Липсата на работна ръка е единствената причина дългогодишната учителка по български език Валя и съпругът й – пожарникарят Минчо, да планират затваряне на кравефермата.

Каменови нямат други оплаквания – двамата гледат около 30 дойни крави, като с юниците и телетата животните наброяват 60. Породата е Българско родопско говедо (БРГ) – кръстоска между аборигенната късорога родопска крава с английската порода Джерсей, селектирана през 1954 г. в комплексната опитна станция в Смолян.

Говедата са под селекционен контрол, а стопанството пета година получава субсидии по мярка 10 от ПРСР 2014-2020 г. “Агроекология и климат”. Каменови са заявили за подпомагане общо 300 декара собствена и наета с арендни договори земя.

“Заслужава си и сме доволни, но имаме нужда от отмяна, защото не смогваме. От май месец не сме слизали в селото, защото не можем да намерим работници – младите хора не искат да работят. Търсят работа от 8 до 17 часа. Някои пък предпочитат да са на трудовата борса или да чакат майките й бащите им да им дават пари”, казва Валя Каменова.

Кравеферма село Кошница

Кравефермата край село Кошница

И въпреки добрите условия, които семейството предлага – 3000 лв. месечен доход на семейство и почивни дни, никой не иска да полага тежък физически труд в кравефермата в Кошница. Откъм природни дадености селото е благословено – няма промишлени замърсители и природата е девствено чиста. Селото е заобградено от пасища и ливади с тучна планинска трева.

През селото  протича река Арда, увенчана с малкия живописен каньон Горло, наоколо има десет пещери, оттук минава стар римски път за Константинопол, а в близост е крепостта Калето, построена през VI век по времето на император Юстиниан. Въпреки добрите условия, никой не иска да се занимава със земеделие и животновъдство, нито с развитие на туризъм. От година на година селото все повече обезлюдява – ако в края на 2015 г., по данни на НСИ, жителите са били 67 души, днес те са по-малко от 50, и то предимно в пенсионна възраст. В цяло село Кошница има само две деца.

Споделете.

1 коментар

  1. ЯхналаМетлата on

    3000 са за пред репортерите. Никой не дава повече от 1000 в Родопите. Затова и кандидати за работа няма. Още по-малко с раб.време от 4-5 сутринта до 22-23 вечерта.
    Има публикация за Паралелната вселена на Митко Ментата. Останалите “фермери” не са много по-различни от него.
    Ако наистина даваха 3000, нямаше да реват сега.

Коментирайте

Close