Овчето мляко от Родопите пази от тумори

0

Овчето мляко от стада в планината помага при туморни заболявания

В овчето мляко от стада на надморска височина над 1200 м има повишено съдържание на линолова киселина, която е с доказано лечебен ефект при туморни заболявания. Това показват резултатите от изследване на българо-швейцарско-немски екип, съобщи проф. Венелин Кафеджиев, научен секретар на Филиала на ВСУ в Смолян на провеждащата се в Златоград конференция за здравословното хранене и балканската кухня, цитиран от БТА. Конференцията е част от ежегодния празник на балканската кухня “Скариада” в Етнографския комплекс в Златоград.

Според проф. Кафеджиев изследванията на екипа са показали, че именно в овчето мляко от планинските райони съдържанието на линолова киселина е най-голямо, а резултатите от проучването са представени на научен форум в Германия.

Овчето мляко и храните от Родопите имат здравословен ефект

Дългогодишният опит показва, че родопските хранителни продукти имат определено екологичен и здравословен ефект, което според изследванията се дължи главно на специфичния климат и природните условия, допълни проф. Кафеджиев. Участници в научната конференция акцентираха върху животински и хранителни продукти от Родопите с лечебен ефект като касис, овче и краве мляко,пчелни продукти. Родопски качамак и чеверме бяха представени като примери за деликатеси от здравословната кухня в планинския район.

Кулинари и туристи от България, Гърция, Турция и Сърбия участват в традиционната “Скариада” в Златоград. Майстори
готвачи представят различните вариации на балканската скара. Щандовете на участниците са илюстрирани с музика и танци, характерни за всеки от районите. Амбицията е да превърнем Златоград в център за гурме туризъм, заяви Александър Митушев, председател на хотелиерското сдружение и управител на Етнографския комплекс в града.

Споделете.

Коментирайте

Close