Здравословните свойства на броколите

0

Здравословните плюсове на броколите са позната тема на разговор. Едва ли има човек, който поне веднъж да не е чувал за китния зелен родственик на карфиола. И все пак, колко от вас могат да заявят, че го поставят на заслужено място в дневното си, та дори и седмично меню?! Рядката консумация на броколите е, ако не напълно оправдана, то – напълно логична. В българските кулинарни традиции са заложени много и предимно други зеленчуци от тяхното семейство – ряпа, зеле, карфиол. Благодарение на това те красят зимната ни трапеза всяка година, а броколите, макар и изключително ценни, биват просто забравяни. Е, време е за едно категорично напомняне…
Броколи
Растението на броколите има форма, наподобяваща дървесна структура, върхът на която е китно завършен от нежно цветче. Всяка част от броколите има своя принос към богатството от вкусове. Докато стебълцето поднася своя влакнест, често хрупкав вкус, короната се асоциира с по-мек и цветист.

В зависимост от различните сортове и степента на зрялост, броколите може да са обагрени в зелено, светло зелено или мораво. Жълтото не е характерен цвят и е по-скоро резултат от закъсняла консумация на растението, появяващ се в момента, когато то започне да изсъхва.

Какво е брокофлауър? А броколини?

Близки родственици на броколите са броколините и брокофлауърът. Броколините са резултат от кръстосване на зеле и броколи, а брокофлауърът е продукт, получен от броколите и карфиолът.
Броколи
Интересен факт е, че въпреки тяхното ощетяване по отношение на нашата родна кулинария, родното им място съвсем не е далеч от нас, напротив. Смята се, че по територията на днешна Турция за пръв път е започнало тяхното отглеждане. Пътят им до земите на Европа не е лесен. За да стигнат до Италия, която тогава е била в границите на Римската империя, те изминават разстоянието по море, за да се задържат там цели две хиляди години.

Броколите лесно се превръщат в любима храна на местните римляни, докато за останалия свят стават известни едва в началото на двадесети век. Благодарение на проведени изследвания и научно разглеждане на зеленчука с неговите лечебни свойства и ползи за човешкия организъм, той бързо придобива популярност в Европа, Азия и Съединените щати.

Но кое в броколите ги прави толкова полезни?

Огромните количества витамин C безспорно са сред първите аргументи по въпроса, последвани от бета-каротина, витамин K, няколкото витамина от B групата – B1, B2, B3, B6 и B9, фолиевата киселина. В съдържанието им срещаме още цинк, желязо, калций (който е в голямо съдържание, но това в никакъв случай не е проблем, благодарение на внушителнaтa доза витамин C, спомагащ неговото усвояване), фосфор, калий и магнезий. Състав, които превръща броколите в изключително ценна храна, която във възможно най-естествена и най-натурална форма снабдява тялото ни с всички необходими витамини и минерали. Именно по тази причина особена важност броколите имат при изготвянето на хранителни режими при бременни жени. Редно е да се каже, че в 150 гр. броколи се равняват на почти 50 калории и 5 гр. протеин!
Броколи

Как броколите ни предпазват от рак?

Сред многото ценни съставки трябва специално да споменем сулфорафана. Сулфорафанът представлява вещество, което възпрепятства образуването на рак на стомаха, убивайки бактерията Хеликобактер пилори, която е главният причинител. Сулфорафанът се справя се и като защитник, който предотвратява възможна поява на рак на кожата, защото умее да неутрализира въздействието на вредните ултравиоли лъчи. При голям процент от другите видове рак, веществото действа като спира развитието и по-нататъшния растеж на вече зародили се туморни клетки. Сулфорафанът е най-силното и мощно вещество с антиганцерогенни (антиракови) свойства, което науката познава до ден днешен.

Комбинацията от сулфорафана и индолите, намираща се в броколите, прави тези вещества по-изключителни, отколкото са се смятали. Най-новите проучвания сочат, че на тях се преписва увеличеното производство на ензими, случващо се по даден на гените сигнал от самите тях. Този процес се нарича детоксификация и представлява прочистване на организма от вредни съединение, спомага при профилактични или лечебни дейности, свързани с инфекция, водеща до появата на язви.

Свежите броколи могат да намалят риска от сърдечни заболявания

Ценните вещества помагат и при уведена кожа в следствие излагане на слънце, за да се възстанови по-бързо и качествено, а специално за нашите очи и зрение, природата се е погрижила, чрез антиоксидантите зеаксантин и лутеин. Броколите спомагат и в изграждането на здрава костна структура (калций + витамин C), силна и устойчива имунна система.

Броколи
Не на последно място – броколите успешно намаляват неминуемия риск при едно новородено  да страда от възможни вродени дефекти. Този успех се дължи на фолиевата киселина, както и витамините от група B, които изиграват значима роля за правилно делене на клетката при синтеза на ДНК.

Проблем с консумацията на броколи може да възникне при хора, които имат проблем с щитовидната жлеза, защото гайтрогените, макар и естествени вещества, могат да възпрепятстват нейната работа и е препоръчително, ако имате някакви проявени симптоми или дори подозрения, да избягвате зеленчука, колкото и ценен да е той.

В кулинарен аспект, няма никакви ограничения за приготвянето и консумацията на броколи. Желателно е да не се застояват много дълго след тяхното закупуване, за да се избегне евентуална развала.

Най-полезни броколите могат да ви бъдат сурови на смутита и салати, но добър вариант е и лекото им задушаване на пара. Хапвайте броколите като салата или гарнитура, та дори и като основно хранене във вид на крем супа от броколи, зеленчукова крем супа или гювеч със зеленчуци. Само така може действително да усетите тяхната полза в най-чист и незасегнат от странични фактори вид.

Detelina Dineva

Детелина Динева

Автор: Детелина Динева,

репортер в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close