Съпругата на Тодор Живков внася аронията у нас

0

Благодарение на съпругата на Тодор Живков аронията навлиза в България

Благодарение на съпругата на покойния ни държавен глава Тодор Живков – д-р Мара Малеева, аронията навлиза у нас през 70-те години на ХХ век. Тя настоява растението да бъде внесено от Северна Америка и да започне проучването на неговите качества. Като лекар, д-р Малеева е искала да се проучат растения за профилактика на раковите заболявания.

Лабораторните изследвания у нас продължават от 1978 до 1984 г., когато се създават първите насаждения и започва производството на сиропи. Най-голям принос за проучването на аронията у нас има проф. Христо Крачанов, преподавател в тогавашния Висш институт по хранително-вкусова промишленост.

Аронията е с богато съдържание на антиоксиданти и  полифеноли

Изследванията на учения показват, че аронията е с богато съдържание на полифеноли и витамини C, A, P и от групата B (В1, В2, В6) и фолиева киселина. Отглежда се без изкуствени торове и пръскане, което прави плодовете екологично чисти. Плодовете на аронията са естествен източник на антиоксиданти. Чрез съставките си е полезна за децата, защото ограничава инфекциите чрез задържане размножаването на бактериите и вирусите.

Благодарение на йода в нея чрез хормоните на щитовидната жлеза укрепва развитието на мозъка и интелигентността, предпазва от зъбни кариеси, а в съчетание с останалите елементи укрепва имунната система. Съдържа и антоцианини (витамин P), с което има силно антиоксидантно действие.

В комбинация с пектин, аронията понижава лошия холестерол

Комбинирана с пектин, аронията спомага за освобождаването на организма от токсините и понижава нивата на лошия холестерол, посочи Благовеста Крачанова, дъщеря на проф. Христо Крачанов.

Първи фестивал на аронията организира в Пловдив компанията “Витанеа”, чийто основател е той. “Арония фест” ще се проведе на 27 септември от 10,30 ч. на пл. “Стефан Стамболов”. В рамките на фестивала ще се проведат работилници за децата, състезания и забавни игри, чиято цел е да представи изключителните качества на аронията.

Първи фестивал на аронията организират в Пловдив

Децата ще имат шанса да опитат вкусните и здравословни нектари и сокове от плода, а всички останали гости – да научат защо аронията притежава повече ценни вещества от останалите плодове.

През последните години арония се отглежда на много места у нас, а добивът от декар е около 1 тон. “Витанеа” работи в партньорство с медицински университети, клиники и онкологични диспансери, които изследват благотворното действие на плода при ендокринологични и онкозаболявания.

Споделете.

Коментирайте

Close