Вкуси България със SlowTours.bg

Защо властта у нас бие негрите? Пардон, пчеларите

0

Държавната власт използва всяка една възможност да ни внуши, че българските пчелари са лъжци, мошеници и измамници, които не само, че не обявяват реалния брой на пчелните си семейства в БАБХ, ами и набеждават големите арендатори, че им тровят пчелите при пръсканията с пестициди.

Да, сигурно има и недобросъвестни пчелари, има и сред тях субсидиевъди, както и такива, които не са изрядни по всички закони и наредби за пчеларството. Но не приемаме как от няколко седмици властта в лицето на МЗХГ ни втълпява, че пчеларите са една лъжлива пасмина, която системно проявява малоумщина и едва ли не сама си трови пчелите с препарати за кърлежи, бълхи и хлебарки.

Мъртви пчелиМиналия месец близо един милиард пчели бяха отровени в Северна България след пръскане с пестициди на посевите с царевица, рапица, пшеница и други култури. Масовият мор беше по пчелите в областите Плевен, Враца, Ловеч, Монтана, Търговище и Варна. Стопаните на осиротелите кошери са категорични, че пчелите им са измрели, след като арендаторите са третирали нивите с препарати, без да се съобразяват с предписанията на БАБХ и без да спазват изискването да пръскат два часа преди изгрев слънце, когато пчелите още не са започнали облитанията.

„Земеделците прибягват до непочтени практики – в нито едно съобщение или SMS, изпратен до пчеларите или в предупредителните писма до кметствата, че предстоят пръскания, не съобщават, че ще използват инсектициди. Казват, че ще пръскат с хербициди или фунгициди, с които е разрешено да се третират посевите през целия ден.
Мъртви пчели неоникотиноиди
Всъщност използват и инсектициди, което е грубо нарушение на Наредба 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне“, казва доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен.

Щетите са огромни – някои пчелари са напълнили цели чували с мъртви пчели. По първоначални данни загиналите пчелни семейства са над 20 000, което прави близо един милиард пчели. Сега стопаните на измрелите пчели трябва да докажат пред държавата, че наистина са загубили пчелните си семейства. Това обаче се оказва в повечето случаи кауза пердута, тъй като по думите на доц. Станчев разноските по едно дело са около 1700 лева, а финалът му е неясен.

Мъртви пчелиСега си представете как смела чиновничка от МЗХГ съставя акт за неправомерно пръскане на някоя от фирмите на зърнопроизводителите милионери от субсидии, на някого, чиито пет фирми усвояват годишно над 22 млн. лева субсидии, или дори 10 милиона, пет, или един. Повечето, които оперират на територията на Северна България и Добруджа са милионери от субсидии за зърнопроизводство. Представяте ли си такъв аграрен олигарх наказан? И ние също не си представяме.
Мъртви пчели
Ето защо официалната информация от зам.-директора на БАБХ инж. Николай Роснев очаквано гласи, че „от всички направени проби, няма съвпадение между веществата, които се откриват в растителността и тези в пчелите. Това води до заключение, че подморът не е причинен от продукти за растителна защита“.

В телевизионно предаване на 19 май директорът на Дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ Силвия Василева каза, че по 18 жалби са направени проверки и не са открити доказателства за отравяния на пчели с пестициди. Според нея става дума за биоциди, които се използват за борба с кърлежи, хлебарки и бълхи.

Нещо повече – след заседание на Консултативния съвет по пчеларство снощи зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов каза, че при проверките в 13 пчелина „по случая в Плевен“ „са констатирани несъответствия в броя на пчелните семейства, вписани във ВетИС спрямо физически установените при проверката, а именно 73% от всички проверени обекти.

Мъртви пчелиВ 40 % от обектите установихме и липса на информационна табела. В 33 % от пчелините открихме немаркирани пчелни семейства, а в 13% от животновъдните обекти не представиха договори, сключени с регистрирания ветеринарен лекар, обслужващ обекта.

При 67 % от проверените липсваха писмени уведомления към директора на ОДБХ – Плевен и регистрирания ветеринарен лекар за промяна в броя на отглежданите пчелни семейства“, уточни доц. д-р Иванов.

Изводът е, че пчеларите лъжат, крият, мамят и сами си тровят пчелите. „Това за мен е пълна мафия, пълно беззаконие. Миналата година беше така, по-миналата – пак, и сега отново. Процедурите за проби са сложни и бавни. Това е мафия и я защитават отгоре, отчаян е плевенският пчелар Димитър.

А инж. Илия Цонев от Националната научна асоциация по пчеларство дава отговор на въпроса защо у нас бият пчеларите: „Цялата държавна политика е в защита интересите на зърнопроизводителите – те са богати, а пчеларите са бедни и не могат да си позволят да плащат проби и да водят дела“.

Споделете.

Коментирайте

Close